Türkiye'nin FATF gri listede kalmasına yol açan kara para aklama ve yasa dışı finansmanla ilgili gelişmeleri ele alan Mali Çalışma Grubu (FATF), Türk yetkililerle toplantılar düzenledi. İki Reuters kaynağı, geçen hafta gerçekleşen bu görüşmelerin, FATF'ın gelecek ay yayımlayacağı rapordan önce yapıldığını belirtti.
Üç yıl önce, Uluslararası mali suçlarla mücadeledeki performansını değerlendiren FATF, Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede geri kaldığı gerekçesiyle 2021'de gri liste olarak adlandırılan listeye almıştı. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası (TCMB), konuyla ilgili sorulara yanıt vermemişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Şubat ayında yaptığı açıklamada, FATF ile Türkiye'yi gri listeden çıkarmak için teknik çalışmaları tamamladıklarını belirtmişti. Bakan Şimşek, "Haziran ayında gerçekleştirilecek yerinde denetimle gri listeden çıkma süreci tamamlanacak" demişti.
Bilgi sahibi bir kaynağa göre, birkaç gün süren toplantılar Türkiye'nin kara para aklama ve terörizm finansmanıyla mücadeledeki ilerlemelerini değerlendirmek için gerçekleştirilen yerinde ziyaret kapsamında yapıldı. Bu kaynak, ekibin raporunun FATF'nin 28 Haziran'daki genel kurul toplantısında alınacak karara dayanak olacağını belirtti.
GRİ LİSTE NEDİR?
FATF, yılda üç kez kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeledeki yetersizlikleri belirleyerek ilgili ülkeleri açıklar. Bu değerlendirmeler sonucunda, ülkelerin kara para aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla ilgili eksiklikleri olduğu belirlenirse, bu ülkeler ilgili eksiklikleri gidermeyi taahhüt edene kadar "gri listede" yer alır.
FATF tavsiyelerine uymayı kabul eden ancak ticari faaliyetlerdeki işlemlerin detaylı bir şekilde ele alınması için yeterli hukuki düzenlemelere, yapısal reformlara ve izleme mekanizmalarına sahip olmayan ülkeler ise Gri Liste'ye dahil edilir.