Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Kanal 7'de canlı yayınlanan Başkent Kulisi programında eğitim gündemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Okullarda devamsızlık oranlarının ciddi şekilde azaldığını belirten Tekin, "Bir yılın sonunda devamsızlık oranlarında yüzde 30'a yakın azalma oldu" dedi. Ayrıca Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklikler yapıldığını ve bazı eylemleri gerçekleştiren öğretmen adaylarının akademiden atılacağını ifade etti.

Tekin, Türkiye'de öğretmen yetiştirme sürecine dair önemli değerlendirmelerde bulunarak, "Eskiden lise mezunu kişiler öğretmen olabiliyordu. Şimdi ise lisans eğitiminin yanı sıra gerekli formasyonları içeren bir süreç öne çıkıyor. Dünyada lisans eğitimi bitiren kişilere 600 saate kadar eğitim veren ülkeler var, bizde ise bu süre sadece 90 saat" dedi.

Milli Eğitim Akademisi hakkında bilgi veren Bakan Tekin, bu akademinin sadece öğretmen adaylarının değil, mevcut öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin de hizmet içi eğitimlerinin planlanacağı bir yer olacağını belirtti. Ayrıca, akademinin diğer kamu kurumları ve özel kurumlara da eğitim verebilecek kapasitede olacağını vurguladı.

Tekin, Milli Eğitim Bakanlığının bu büyük iş yükünü tek başına üstlenemeyeceğini belirterek, "Eğitim fakülteleri ve ilgili fakültelerle işbirliği yaparak, üniversitelerle sağlıklı bir iletişim kurmayı hedefliyoruz. Eğitim fakültelerinden ve üniversitelerden öğretim üyeleriyle birlikte çalışarak, Türkiye genelinde destek alacağımız bir zemin oluşturuyoruz" dedi.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU TEKLİFİ

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi neler içeriyor? Taslağa göre, adaylar Akademi'de eğitim aldıktan sonra atanacak. Mevcut öğretmenler için de eğitim planlamaları yapılacak. Müfettişler okullarda denetimler yapacak ve yetersiz bulunan öğretmenler, Akademi'de eğitime tabi tutulacak.

İkinci değerlendirmede de yetersiz görülen öğretmenler, genel idare hizmetine geçirilecek. Öğretmen adaylarına verilecek hazırlık eğitimi dört dönem sürecek. Her aday güvenlik soruşturmasından geçirilecek.

Akademi'de her teorik ders için en az iki yazılı sınav yapılacak. Geçme notu 100 üzerinden 60 olarak belirlendi. Başarısız olanlara ek sınav hakkı tanınacak. Ek sınavda 60'ın altında puan alanların Akademi ile ilişiği kesilecek.

Adayların öğrendiklerini sınıf ortamında ne kadar uygulayabildikleri de değerlendirilecek. Uygulamalı derslerden 70'in altında puan alanlar Akademi'den çıkarılacak.

ÖĞRETMENLERE 5 GÜN DEVAMSIZLIK HAKKI

Her dönem için öğretmenlere 5 gün devamsızlık hakkı tanınacak. Sağlık raporu ile 20 gün ve üzeri devamsızlık yapanların kayıtları bir sonraki döneme kadar dondurulacak. 6 gün ve üzeri devamsızlık yapanlar Akademi'den çıkarılacak.

Öğretmen adayları, Akademi'de eğitim aldıkları süre boyunca bir öğrenci gibi disiplin kurallarına tabi olacaklar. Yasadışı örgüt ve siyasi propaganda yapan, eylemlere katılan, şiddet uygulayan veya sözlü ya da cinsel tacizde bulunanlar Akademi'den atılacak.

Düzenleme, eğitimcilere yönelik şiddet suçlarının cezalarını yarı oranında artıracak ve tutuksuz yargılama uygulamasını kaldıracak. Ayrıca, velilerden izin almadan öğrencilerin görüntülerini sosyal medyada paylaşan öğretmenlere disiplin cezası verilecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun kısa süre içinde Meclis'e sunulması bekleniyor.