Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, geçen hafta ABD'de Johns Hopkins Üniversitesi'nde bir dinleyici sorusuna verdiği yanıtta, "Almanya'nın bir tür zorunlu askerliğe ihtiyacı olduğuna inanıyorum" dedikten sonra eski Şansölye Angela Merkel'in zorunlu askerliği sonlandırma kararını "hata" olarak nitelendirmesiyle dünya kamuoyunda tartışma başladı.

Zorunlu askerlik hizmetlerinin yeniden uygulanması fikri Almanya'da giderek daha fazla destek görse de, bunun için anayasanın değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu yeniden uygulama, yeni askerlerin toplanması, eğitilmesi, silahlandırılması ve barındırılması için ekstra maliyetlerin karşılanması anlamına gelir ki bu da bütçe üzerinde ciddi bir baskı oluşturur.

Pistorius'un ekibi, böyle bir sistemin nasıl işleyebileceğine dair öneriler hazırlayarak, Pistorius'un konuyla ilgili bir kamuoyu tartışması başlatmayı planladığını belirtti.

Almanya Savunma Bakanlığı, 22 Nisan'da hükümete sunulan raporda üç seçenek önerdi:

  1. Ordunun mevcut halinin korunması ancak asker alımının artırılması için çabaların güçlendirilmesi.
  2. İskandinav ülkelerinde olduğu gibi, 18 yaşındaki erkekler için zorunlu askerliğin yeniden uygulanması ve yılda yaklaşık 40.000 kişinin askere alınması.
  3. Askerlik hizmetinin tüm kadın ve erkekler için zorunlu hale getirilmesi.

Bakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada, zorunlu askerliğe dönme planlarıyla ilgili olarak, "Bakanlık şu anda zorunlu hizmet mi yoksa askerlik hizmeti mi mantıklı olduğunu belirlemeye çalışıyor" dedi. Bazı uzmanlar, bu açıklamaların kamuoyunda bir tartışma başlatma amacını taşıdığını iddia ediyorlar.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Salı günü Stockholm'de yaptığı konuşmada, toplu askere almanın artık işe yaramadığını belirterek, "Eskiden çok daha fazla asker vardı, çok daha fazla kışla vardı, bu amaçla inşa edilmiş çok daha fazla altyapı vardı da ne oldu?" şeklinde çıkış yapmıştı.