Son 5 yıldır süregelen çift haneli enflasyon, İstanbul'un yabancılar için pahalı bir şehir olmasına neden oldu. Mercer'in 2024 raporuna göre, İstanbul bu yıl hayat pahalılığının en çok arttığı 5 şehir arasında gösteriliyor ve yabancı çalışanlar için pahalı şehirler listesinde 55 sıra birden yükselerek 130'uncu sıraya çıktı. Ankara ise 13 sıra yükselerek 208'inci sıraya yerleşti.
İstanbul, yabancı çalışanlar için bu yıl en çok hayat pahalılığı artışı yaşanan 5 şehirden biri olarak raporlandı. Kiralardaki büyük artışlar göz önüne alındığında, İstanbul kiralarında yüzde 301'luk bir artış yaşandı, Ankara ise yüzde 141'lik bir artışla dikkat çekti. Dubai'de ise kira fiyatları yüzde 21 artarken, Tel Aviv'de yüzde 22 geriledi. Öte yandan, İstanbul'da yumurta fiyatları dünya ortalamasının iki katı, yani yüzde 48 artış gösterdi. Benzer şekilde, 1 litre zeytinyağının fiyatı dünya genelinde yüzde 58.6 artarken, İstanbul'da bu artış yüzde 144.5 oldu. Hong Kong yine yabancı çalışanlar için en pahalı şehir olurken, Singapur ikinci sırada yer aldı; İsviçre'nin Zürih, Cenevre ve Basel şehirleri ise ilk 5'te yer aldı.
İstanbul, dünya genelinde birçok üründe önemli fiyat artışları yaşayan şehirler arasında yer alıyor ve özellikle Buenos Aires ile hayat pahalılığı konusunda yarışıyor. Bir fincan kahvenin fiyatı İstanbul'da bir yılda dünya ortalamasına göre 8.5 kat fazla artarak yüzde 134.8 oranında yükseldi. Saç kesimi fiyatları dünya çapında yüzde 12.6 artarken, İstanbul'da bu artış yüzde 98.3 olarak kaydedildi. 1 litre benzin fiyatları araştırılan 226 şehirde ortalama yüzde 20.3 artarken, İstanbul'da bu artış yüzde 109.3 oldu. Kot pantolon fiyatlarındaki enflasyonda da İstanbul, dünya genelinde yüzde 20.2 artışla ikinci sırada yer alırken, Buenos Aires'te bu artış yüzde 385 olarak ölçüldü; İstanbul'da ise yüzde 40 daha yüksek fiyatlarla satılıyor.