Açıklamada, dolandırıcıların hedeflerine ulaşmak için çeşitli taktikler kullandığına vurgu yapılarak, araç ya da ikinci el ürün alım satım siteleri, sosyal medya platformları, yatırım tavsiyeleri sunan platformlar gibi sıklıkla kullanılan kanallar üzerinden tüketicilere ulaşıldığı belirtilmiştir. Özellikle gelir düzeyi sınırlı olan öğrenciler, ev hanımları veya daha hassas gruplar olan yaşlılar ve engellilerin hedef alındığı ifade edilmiştir.
TÜKETİCİ MAĞDURİYETİ ÖNLEYECEK
Açıklamada, dolandırıcıların vatandaşların bilgisizliğinden, yanıltıcı vaatlerden, zayıf noktalardan veya belirli markalara olan güvenlerinden yararlandığı vurgulanmıştır. Tüketicilerin mağduriyetlerinin önlenmesi, dürüst ve güvenilir markaların itibar kaybına uğramaması, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi ve ülke kaynaklarının yasadışı yollarla transfer edilmesinin engellenmesi amaçlanmıştır.
Bakanlık ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) işbirliğiyle gerçekleştirilen Sosyal Mühendislik Dolandırıcılığını Önleme Çalıştayı'nın 20-21 Nisan tarihlerinde düzenlendiği hatırlatılarak, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan'ın katılımıyla gerçekleştirilen çalıştaya çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin iştirak ettiği belirtildi.
KONTROLERE DİKKAT EDİLECEK
Açıklamada, hesap sahiplerinin doğrudan sorumluluğuna vurgu yapılarak, bu tür durumlarla karşılaşıldığında herhangi bir ödeme veya hesap işlemi yapmadan önce kontrol ve teyit etmenin öneminin altı çizildi.
Tüketicilerin ekonomik çıkarları, hakları ve güvenliği konusundaki hassasiyetin Bakanlık tarafından sürdürüldüğü ve sosyal mühendislik dolandırıcılığı kaynaklı mevcut ve potansiyel mağduriyetlerin giderilmesine yönelik çalışmaların devam edeceği ifade edildi.