1 Ocak 2025'te enflasyon muhasebesine geçilecek. Küçük işletmelere pek çok avantaj getirecek olan yeni düzenleme ve değişiklikler neler?

Bu yılın ikinci çeyreği için gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilmesi ve ödenmesi için son tarihler yaklaşırken, iş dünyasının talepleri doğrultusunda "enflasyon muhasebesi"nde küçük işletmelere yönelik bazı kolaylıklar getirildi. Peki, bu düzenleme neleri değiştirecek? İşte enflasyon muhasebesi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve yanıtları...

2023 yılı sonu itibarıyla brüt satışları 50 milyon liranın altında kalan işletmeler, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamı dışında tutulacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu düzenlemeden yaklaşık 1,5 milyon gelir ve kurumlar vergisi mükellefinin yararlanacağını belirtti.

İş dünyasında olumlu karşılanan bu yeni düzenlemeye dair en çok sorulan 10 soruyu derledik. İşte enflasyon muhasebesi ve yeni düzenlemeler hakkında merak edilenler...

1 - Enflasyon muhasebesi nedir?

Enflasyon muhasebesi, mali tabloların, paranın satın alma gücündeki değişiklikler nedeniyle gerçek durumu yansıtacak şekilde düzeltilmesini sağlayan bir uygulamadır.

2 - Enflasyon muhasebesi nasıl uygulanır?

Enflasyon muhasebesi, mali tablolarda yer alan parasal olmayan varlıkların, tablonun ait olduğu tarihteki değerine getirilmesini ifade eder. Bu, parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltme katsayıları ile çarpılması suretiyle yapılır.

3 - Enflasyon muhasebesinin amacı nedir?

Enflasyon düzeltmesi, mali tabloların ekonomik gerçekliği yansıtmasını sağlar. Bu sayede işletmeler ve ekonomi, daha doğru kararlar alabilir ve sağlıklı bir şekilde işleyebilir.

4 - Uygulama kimleri kapsar?

Büyük ve orta ölçekli işletmeler, halka açık şirketler, ihracat ve ithalat yapan firmalar gibi bilanço esasına göre defter tutan tüm vergi mükellefleri enflasyon muhasebesi kapsamına girer.

5 - Düzenleme ne zaman uygulanacak?

2024 yılının ikinci geçici vergi dönemine ait enflasyon düzeltmesi yapılmış beyannameler, 13 Eylül’e kadar teslim edilecek.

6 - Kimler bu uygulamadan muaf olacak?

İşletme hesabı esasına göre defter tutan ticari kazanç mükellefleri, serbest meslek erbapları, zirai kazanç sahipleri, kira geliri elde edenler, faiz, kar payı gibi gelir sahibi olanlar enflasyon muhasebesi kapsamı dışında kalacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamasına göre, 2023 yılı sonunda cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmeler, 2024 yılının ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon muhasebesinden muaf tutulacak. Ayrıca, bankalar ile finansal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansman ve varlık yönetim şirketleri 1 Ocak 2025'ten itibaren enflasyon muhasebesi uygulamasına geçecek.